Instalarea panourilor solare - Realizarea circuitului hidraulic

Realizarea circuitului hidraulic

Desigur o instalatie solara trebuie sa contina si tevile necesare pentru circularea agentului termic solar. Dimensionarea corecta, traseul tevilor, alegerea materialului, a tipului de izolator si a proceselor de imbinare sunt factori fundamentali pentru realizarea unui sistem solar eficient care sa dureze in timp.

Generalitati privind realizarea traseului hidraulic

Trebuie luate in consideratie cateva masuri care permit optimizarea traseului tevilor
- Asigurati intotdeauna o inclinatie minima pentru sectiunile orizontale pentru a favoriza ventilarea
- Evitati intotdeauna inclinarile inverse, iar acolo unde sunt inevitabile, instalati supape de evacuare a aerului
- Alegeti traseul cel mai scurt pentru a reduce pierderile de energie electrica si termica.
- Ancorati tevile cu elemente de fixare care sa le permita un spatiu de alunecare, pentru a evita ca dilatarea termica sa genereze tensiuni de comprimare asupra tevii.
- Izolarea nu trebuie sa lase descoperite sectiuni ale tevii sau ale accesoriilor, ci sa lase in exterior numai acele elemente necesare bunei functionari si operarii corecte a componentelor.
- Protejati segmentele externe de teava izolata cu tuburi de protectie din tabla zincata sau aluminiu, pentru a evita infiltratiile de apa, invechirea prematura datorita razelor solare, degradarea care poate fi cauzata de rozatoare si pasari.

Protejarea segmentelor externe ale panoului solar

- Dispozitivele de dezaerare se pozitioneaza de preferat in partea superioara a sistemelor (pozitia ideala pe iesirea pentru apa calda a seriei de colectoare).
Este utila amplasarea unei camere de amortizare intre instalatie si dezaerator (care reduce viteza lichidului pana la 0,4 m/s), pentru a colecta eventualul aer care patruns in circuit. Este necesara montarea unei valve de interceptare pentru a „izola” dezaeratorul la finalul etapei de dezaerare (in timpul functionarii normale nu este necesara). De fapt, dezaeratorul fara dispozitiv de interceptare s-ar putea deteriora din cauza supraincalzirii sau ar putea provoca golirea nedorita a circuitului atunci cand in colectori se creeaza abur.

Pozitionarea corecta a dispozitivului de dezaerare

De preferinta vasul de expansiune se pozitioneaza in locul in care efectul pompei este minim. Aceasta pozitie se afla dupa iesirea din zona colectorilor. Din motive practice si pentru asigurarea rezistentei instalatiei, pentru instalatiile solare de dimensiuni mici si mijlocii, se accepta racordarea vasului de expansiune la grupul pompei cu aspiratie.

 Realizarea imbinarilor dintre tevi

Realizarea instalatiei impune imbinarea a diferite elemente intre ele. Acest aspect nu este de neglijat avand in vedere temperaturile si presiunile atinse, mai ales pentru durata si flexibilitatea instalatiei.
De aceea, conexiunile tevilor, intre ele si cu alte accesorii, trebuie sa fie in masura sa reziste la nivelurile de temperatura si presiune prevazute.
Imbinarea tevilor din cupru: in baza normelor europene, tevile din cupru pot fi imbinate cu urmatoarele sisteme:

Sudura usoara (lipire cu cositor) conform standardului UNI EN ISO 4063
- aliajele trebuie sa respecte standardul UNI EN 29453 si daca sunt in contact cu apa potabila, acestea nu trebuie sa contina plumb sau antimoniu
- agenti pentru sudura usoara (cunoscuti si ca pasta decapanta sau pasta de sudura), conform standardului UNI EN 29454
- punct de fuziune a metalului <450 oC (in mod normal au un interval de fuziune cuprins intre 220 si 250 oC)
- racorduri conforme cu standardul UNI EN 1254-1
- temperatura de lucru <120 oC
- presiune maxima de lucru la 30 oC: 25 bar pentru un diametru exterior de pana la 54 mm, 16 bar pentru diametre mai mari
- presiune maxima de lucru la 110 oC: 16 bar pentru un diametru exterior de pana la 34 mm, 10 bar pentru diametre mai mari
- diametre ≤ 108 mm

 Sudura puternica (cu alama), conforma cu standardul UNI EN ISO 4063:
- aliajele trebuie sa respecte standardul UNI EN 1044 si, daca intra in contact cu apa potabila, acestea nu trebuie sa contina cadmiu
- agenti pentru sudura puternica (cand este necesar), conform standardului UNI EN 1045
- punct de fuziune a metalului >450oC (in mod normal au un interval de fuziune cuprins intre 650 si 850 oC) - racorduri conforme cu standardul UNI EN 1254-1 sau UNI EN 1254-5
- temperatura de lucru >120 oC - presiune maxima de lucru la 30 oC: 25 bar pentru un diametru exterior de pana la 54 mm, 16 bar pentru un diametru de pana la 108 mm si 5 bari pentru diametre mai mari
- presiune maxima de lucru la 110 oC: 16 bar pentru un diametru exterior de pana la 34 mm, 10 bar pentru un diametru de pana la 108 mm si 2 bar pentru diametre mai mari - diametru ≤ 159 mm

 Racorduri mecanice
Este necesar sa se distinga intre tipurile diferite de racord:

Racorduri cu compresie

 Racorduri mixte

Racorduri prin presare

Racorduri mecanice Racorduri mixte Racorduri prin presare

Etanseitatea este obtinuta prin garnituri elastomerice sau metalice (ogiva) care strang dispozitivele filetate adecvate. In cazul unei imbinari cu ogiva de alama, aceasta se unge inainte de strangerea piulitei.

Garniturile din fibra Aramit s-au dovedit adecvate pentru garniturile filetate, in locul celor din fibra grafitata. Canepa folosita pentru etansarea ermetica a imbinarilor trebuie sa fie unsa cu pasta pentru filet, rezistenta la temperatura si glicol.
Produsele sunt conforme cu standardul UNI EN 1254-2.
- temperatura de lucru >120 oC
- presiune maxima de lucru la 30 oC: 16 bar pentru un diametru exterior de pana la 54 mm, 10 bar pentru diametre mai mari
- presiune maxima de lucru la 120 oC: 5 bar pentru un diametru exterior de pana la 34 mm, 3 bar pentru diametre mai mari
- diametru ≤ 108 mm

Sunt racordurile care au capat filetat(ISO 7 sau ISO 228) si permit conectarea tevilor din cupru la pompe, valve, alte componente si la colectorul solar cu o imbinare usor de demontat pentru intretinere. Racordurile sunt conforme cu standardul UNI EN 1254-4.

Etanseitatea este obtinuta prin garnituri elastomerice (O-ring) iar strangerea se face prin deformarea plastica a racordului pe teava utilizand instrumente electromecanice specifice.
Racordurile sunt conforme cu standardul UNI EN 1254-7.
- temperaturaa de lucru ≤ 95 oC
- presiune maxima de lucru la 30 oC: 16 bar
- presiune maxima de lucru la 95 oC: 10 bar
- diametru ≤ 108 mm

 

 Informatii detaliate privind tevile din cupru

Cuprul este deja probat si folosit pe scara larga pentru distribuirea apei potabile, a gazului si a incalzirii, in tari dezvoltate precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Italia si altele. Tocmai aceasta raspândire larga este cea mai buna dovada a fezabilitatii, rezistentei si sigurantei pe care le ofera. Acestea sunt punctele forte ale cuprului:
- rezistenta la presiune
- rezistenta la coroziune, datorita tratamentului industrial de pre-pasivizare interna
- impermeabilitate la gaze
- rezistenta la raze ultraviolete
- nu se deterioreaza daca este expus la radiatia solara
- coeficient de dilatare termica redus - rezistenta la temperaturi joase si inalte
- pliere usoara, datorita maleabilitatii sale, nu prezinta efect cumulativ
- bacteriostaticitate; bacteriile nocive nu prolifereaza pe suprafata tevii
- rugozitate interna redusa, care face teava mai putin sensibila la depunerile de crusta si la pierderile de sarcina
Cu un singur tip de teava (cel conforma cu standardul UNI EN 1057) se pot realiza diferite instalatii: incalzire, transport de gaz si apa potabila. Iar gama de racorduri disponibile ofera o versatilitate fara comparatie. In cazul in care tevile sunt din cupru (recomandabil), trebuie avuta in vedere dilatarea termica care este considerabila (coeficient de dilatare termica: a = 0,0165 mm/m.K):
                                                                                             Dilatare = L x a x (Tmax – Tmin)

Caracteristica tevi cupru

De exemplu, o teava de L = 10 m, in conditii de temperatura ambianta (sa presupunem 15 oC), se alungeste cu 22 mm daca este expusa la o temperatura de 145 oC (stagnare). Acest lucru explica de ce seriile de colectori sunt in general limitate la 6 elemente.

- Aplicare in cadrul instalatiilor de incalzire: Cuprul este materialul cel mai utilizat in lume datorita proprietatilor sale inegalabile privind fezabilitatea, siguranta si schimbul termic. Cuprul se topeste la 1.083 C: deci apa calda si aburul nu inmoaie sau deformeaza teava. Temperaturile inalte nu reduc durata de viata utila a tevii (si deci a instalatiei), de aceea nu exista „avertizari sau modalitati de utilizare” care sa indice valori de temperatura care nu trebuie depasite.

- Aplicare in cadrul instalatiilor de apa menajera: Transportarea apei potabile cu ajutorul tevilor din cupru are o traditie foarte veche, datând chiar din perioada Egiptului antic: in piramide a fost gasit un tub obtinut in acest scop dintr-o tabla prinsa pe margini, datând din anul 2750 i.e.n.! In Italia cuprul a fost aprobat ca material adecvat pentru transportul apei potabile inca din anul 1968, printr-un decret prezidential, care il indica drept alternativa la tevile din otel. Cuprul are o calitate unica pentru un material destinat transportarii apei potabile: bacteriostaticitatea. Cu alte cuvinte, inhiba proliferarea de bacterii nocive pe suprafata sa, precum Legionella Pneumophila, iar acest lucru contribuie la pastrarea puritatii si igienei apei potabile. Eventualele particule mici de cupru provenind de la tevi nu sunt motiv de ingrijorare pentru sanatatea umana. Dimpotriva, se stie ca apa poate fi o sursa prin care organismul asimileaza cupru, metal indispensabil pentru functionarea corecta a metabolismului uman.


Informatii detaliate privind tevile preizolate si sistemele de conexiune rapida din inox

Teava din otel inoxidabil este astazi foarte utilizata si pentru sistemele termice solare datorita instalarii facile, in pofida pierderilor mai mari de sarcini, fata de teava neteda din cupru.
Diversi producatori de materiale izolante si tevi din inox au in prezent la dispozitie o gama pentru sistemele solare. in mod normal, in cadrul gamei pentru sisteme solare sunt furnizate tevi preizolate, din otel inoxidabil, corugate, cu cablu pentru sonda de temperatura deja inserata in izolant si toate kiturile de racordare si instrumentele de lucru pentru realizarea rapida a oricarui tip de conexiune inox-inox si inox-cupru.

 

Tevi inox preizolate

Pentru ilustrare, in continuare sunt prezentate câteva exemple de procedee de asamblare, preluate chiar din documentatia unor producatori de tevi preizolate foarte cunoscuti.

Montare tevi preizolate  Montare tevi preizolate


Informatii detaliate privind coroziunea prin contact galvanic

Unirea dintre metale cu potential diferit provoaca o reactie electrochimica. Intr-o instalatie cu circuit deschis care contine apa, ionii de cupru eliberati in apa tind sa se precipite pe metalul cu potential inferior, perforand teava. Pentru a impiedica acest tip de coroziune, metalul cu potential inferior va fi instalat inainte de cupru, tinandu-se cont de directia de circulare a apei. In cazul unei ape foarte agresive, trebuie utilizate elemente de izolare din plastic (mansoane dielectrice). La circuitele mixte cu circulatie inchisa nu exista pericolul de coroziune deoarece aceasta este limitata la intervalul foarte scurt, necesar pentru ca oxigenul eliberat in apa sa fie consumat in procesul de formare a de oxidului. Din acest moment coroziunea inceteaza si apa nu mai este agresiva.

 

Serie electrochimica

Telefon: 021.411.44.44

Nu esti inregistrat ? Fa-ti un cont nou !

LOGIN

Salut

© www.panouri--solare.ro 2019 | ANPC


Panouri solare incalzire - Panouri solare pret, Panouri solare plane, Panouri solare vidate - Panouri solare ieftine